Nye vinduer - fakta og guides om vinduesudskiftning -

Vigtigste råd

Det absolut vigtigste råd når man skal have skiftet vinduer er : søg vejledning

Vinduesmarkedet kan være en jungle at finde rundt i, der findes mange forskellige producenter, som allesammen har deres fordele og ulemper. Når man skal ud og bruge relativt mange penge, bør man derfor altid søge kompetent rådgivning om nye vinduer, inden man går igang. Der er flere forskellige steder at søge informationer.
Man kan læse sig til meget nyttig viden, på de forskellige vinduesmærkers hjemmesider, og få tilsendt brochure til sin postkasse. Man kan også tage i sin lokale trælast, og spørge sig frem der, trælasterne har ofte udstillinger af udvalgte vinduesmærker, så man kan se, og røre ved vinduestyperne inden man beslutter sig.

Den bedste løsning er at få en uvildig konsulent på besøg hjemme hos sig selv, det koster ofte ingenting, og man kan på den måde få helt konkrete råd, der passer til nøjagtig den bolig, som vinduerne skal sidde i. Den uvildige konsulent vil ofte være en tømrer eller snedkermester, som har specialiceret sig i udskiftning af vinduer og døre. Han kender de forskellige muligheder der er på vinduesmarkedet, og kan typisk samtidig give et tilbud på montering af vinduerne.

Mange års erfaring
Etableret i 2004

Skift-vinduer.dk er en underafdeling af tømrerfirmaet Brdr. Gimm

Få en god og grundig vejledning
Gratis tilbud

Gratis opmåling som foretages når det passer dig.

Maksimal tryghed
Tryghedspakken

Betal først når vinduerne er leveret og monteret, og du har godkendt arbejdet.

Priser 

Der kan være ret stor prisforskel på nye vinduer. Det hænger dels sammen med at der er så mange forskellige producenter, og dels at der indenfor hver enkelt producent, er rigtig mange valgmuligheder. Hvis man feks. gerne vil have sine vinduer 2-farvede, eksempelvis sorte udvendigt, og hvide indvendigt, så koster det hos Rationel ca. 18% ekstra i forhold til hvis man vil have vinduerne samme farve på begge sider. Det gør det fordi vinduerne skal dækkes af og males af 2 omgange. Hvis man vil have vedligeholdelsesfrie træ/alu vinduer koster det 25% ekstra, men ved træ/alu vinduer koster det ikke noget ekstra at få dem som 2-farvede, fordi aludelene udføres i den valgte farve, og klikkes på til sidst. Dermed skal vinduerne ikke dækkes af, og males af to omgange. Det vil sige at hvis man ønsker 2-farvede vinduer, skal man faktisk kun betale forskellen fra 18% til 25% = 7% ekstra, for at få vedligeholdelsesfrie træ/alu vinduer.

Det kan også være at man skal udskifte sin skydedør til terrassen. I den forbindelse ville det være rart at vide, at en skydedør med en bredde på 2 meter, koster ca. 20.000 kr. inkl. moms, hvorimod en dobbeltdør i samme størrelse koster ca. 15.000 kr. inkl. moms. Der ken være forskellige forhold der taler for en skydedør, frem for en dobbeltdør, men der kan også sagtens være forhold, hvor dobbeltdøren er at foretrække, og så er det fordelagtigt at være oplyst om fordelene ved dobbeltdøren, samtidig med den prisbesparelse på 5.000 kr. der følger med.

Man kan godt købe FOR billigt. Som med så mange andre produkter, er der også sammenhæng imellem pris og kvalitet når det handler om nye døre og vinduer. Dermed ikke sagt, at man bare skal vælge de dyreste produkter, for at være sikker på den bedste kvalitet. Dels er der flere forhold der spiller ind på prisen, og dels har vinduesmærkerne forskellige produktlinier, som kan indeholde de detaljer, netop DU står og har brug for, og som det derfor kan betale sig for dig at invistere i.
Der kan være store vinduesmærker så som Rationel, som kan have produktionsfordele på grund af deres volumen, og dermed leverer gode produkter til konkurrencedygtige priser, og der kan være produktlinjer, så som Greenfront fra Outrup vinduer, eller Velfac 200 fra Velfac vinduer, der produceres med detaljer der er afgørende for, om du får den bedste løsning på dit vinduesprojekt.

Oplysning om tilvalgsmuligheder

For at øge forståelsen af hvor vigtigt det er at undersøge sine muligheder, er her to konkrete eksempler på hvad tilvalgsmuligheder og oplysning kan betyde.

1. Ny Terrassedør

Fru Jakobsen vil gerne have en ny terrassedør, ind til sin stue. Den gamle dør er utæt, og der er råd i den udvendige del af karmen. Hun har fundet en pæn terrassedør på nettet til en rimelig pris, og som passer på de mål hun skal bruge. Hun bestiller terrassedøren, og får den monteret af den lokale tømrermester. Førstegang Fru Jakobsen åbner sin nye terrassedør, finder hun ud af at den kun kan åbne 90 grader ud. Det bliver hun temmelig ked af, da hun altid åbnede den gamle dør helevejen rundt, så den stod parallelt med muren, og dermed ikke tog noget plads på terrassen. Hun ringer til den lokale tømrermester, der kommer forbi og skruer den bremseskinne af der sidder i topen og stopper terrassedøren ved de 90 grader. Men døren kan stadig ikke svinge helevejen rundt, fordi den støder på kanten af de mursten den er monteret i. Det er der desværre ikke noget at gøre ved,oplyser tømrermesteren.

Hvis Fru Jakobsen havde fået den rigtige vejledning inden hun købte døren, ville hun vide at hun skulle bestille døren med "murfalshængsler", de er ekstra dybe, og sørger for at døren kan svinge helevejen rundt. Sådannogle hængsler havde den gamle terrassedør, men det vidste Fru Jacobsen jo ikke noget om. Hvad hun heller ikke vidste var, at hun kunne have bestilt terrassedøren med et gennemgående greb, så hun kunne gå ud af døren og lukke den efter sig. Det kan hun ikke med en almindelig standard terrassedør. Hun kunne også have fået en cylinder på, så hun kunne låse døren når hun ikke var hjemme. Udover det kunne hun have valgt at få "solarglas" i døren, som holder den værste varme fra solens stråler ude, så der ikke bliver over 30 grader i den sydvendte stue om sommeren. Måske havde hun istedet for terrassedøren valgt at få en vinduesdør, vinduesdøren har en meget smallere rammeend en normal terrassedør, og den ser dermed meget slankere og mere moderne ud, samtidig med at den smalle ramme tillader mere lys at komme ind i den store stue.

Hvis hun havde rådført sig med tømrermesteren inden hun købte den nye dør, havde han oplyst hende om, at hun skulle tjekke om hun havde en forsikring imod råd og svamp. Den forsikring Har Fru Jakobsen faktisk, og den ville med stor sikkerhed have dækket dele, eller hele udgiften til den nye terrassedør.

 

2. Fra topstyrede til sidehængte vinduer

Familien Hansen skal have nye vinduer.
De bor i et alm. parcel hus fra 1978. I huset er der topstyrede vinduer, og fruen i huset (Pia Hansen) vil gerne have, at de nye vinduer skal se anderledes ud, end dem der sidder i huset i dag.
Derfor har Pia kigget på to typer vinduer. Den ene type er Den hvor vinduet deles vandret på midten, således at der bliver en oplukkelig del i den nederste del, og en fast del øverst i den øverste halvdel af vinduet.
Den anden type som Pia ender med at vælge, er typen hvor vinduet er delt på midten med en lodret post, og så to oplukkelige rammer, en på hver side. (sidehængt vindue).

Familien Hansen får skiftet vinduerne til de sidehængte vinduer.
Det som Pia Hansen og hendes familie ikke ved er, at de faktisk nu har lavet en "ulovlig" løsning. Det er nemlig sådan, at der er krav til hvor stor åbningen i vinduer ind til et værelse skal være. Det er der for at sikre sig, at hvis man opholder sig inde på værelset, og der opstår brand i huset, så det brænder lige ude på gangen, så har man kun EN fluktvej, og det er ud igennem vinduet. Når man deler et vindue, af almindelig størrelse på midten, så vil åbningen oftest blive for lille til at opfylde de krav der er, for at overholde mindste åbning til en godkendt fluktvej.
Der er nu mulighed for to uheldige forløb.
1. Hvis familien vil sælge huset, skal der som vanligt laves en tilstandsrapport. Når den byggesagkyndige kommer og gennemgår huset for fejl, skader, og mangler, vil han give en K3 bemærkning til hvert vindue, der ikke overholder reglerne om brandkrav. Det vil give en mulig køber en saglig grund til afslag i købsprisen, fordi de nu skal have nye vinduer i huset. Pia hansen synes at det er helt tosset, for vinduerne er jo kun 3 år gamle. Ikke desto mindre har køberen en god og saglig grund til at forlange et afslag i prisen på huset.

Hvis familien havde været ordentligt vejledt ville de vide, at man kan få sidehængte vinduer med "løs lodpost" / "brandredning". Dette tilvalg koster ikke noget særligt ekstra, men det sikre at åbningen i vinduet bliver stor nok til, at kunne godkendes som fluktvej.

Rent praktisk er det sådan, at den lodrette del der deler vinduet i to "lodposten" vil hænge fast på den ene ramme, og dermed åbne med ud når vinduet åbnes.
Man skal være opmærksom på at, hvis man vælger den salgs vinduer, som deles vandret, så er der ingen mulighed for at få dem med "lovlig fluktvej", med mindre at vinduet i sig selv, er meget stort, og dermed kan overholde kravene.
Vi ser rigtig rigtig mange steder, hvor folk har valgt netop denne slags vinduer (den vandrette deling), og vi tænker at det i langt de fleste tilfælde, er fordi de ikke er blevet ordentligt oplyst, og ikke har fået en god og grundig vejledning.

Der er faktisk rigtig mange tømrermestre, der ikke kender kravene til brandredning. Derfor er det vigtigt at få vejledning af en person, der har indgående kendskab til vinduesudskiftninger.