Tryghed fra start til slut – få et gratis tilbud nu! Kontakt os
Gratis opmåling og tryghedsgaranti – ingen betaling før arbejdet er færdigt. Kontakt os nu og få et tilbud! Kontakt os️

Nye vinduer - fakta og guides om vinduesudskiftning

Det vigtigste råd

Det absolut vigtigste råd når man skal have skiftet vinduer er : søg vejledning!

Table of Contents
    Add a header to begin generating the table of contents

    Vinduesmarkedet kan være en jungle at finde rundt i, der findes mange forskellige producenter, som allesammen har deres fordele og ulemper. Når man skal ud og bruge relativt mange penge, bør man derfor altid søge kompetent rådgivning om nye vinduer, inden man går igang. Der er flere forskellige steder at søge informationer.
    Man kan læse sig til meget nyttig viden, på de forskellige vinduesmærkers hjemmesider, og få tilsendt brochure til sin postkasse. Man kan også tage i sin lokale trælast, og spørge sig frem der, trælasterne har ofte udstillinger af udvalgte vinduesmærker, så man kan se, og røre ved vinduestyperne inden man beslutter sig.

    Den bedste løsning er at få en uvildig konsulent på besøg hjemme hos sig selv, det koster ofte ingenting, og man kan på den måde få helt konkrete råd, der passer til nøjagtig den bolig, som vinduerne skal sidde i. Den uvildige konsulent vil ofte være en tømrer eller snedkermester, som har specialiceret sig i udskiftning af vinduer og døre. Han kender de forskellige muligheder der er på vinduesmarkedet, og kan typisk samtidig give et tilbud på montering af vinduerne.

    Priser

    Der kan være ret stor prisforskel på nye vinduer. Det hænger dels sammen med at der er så mange forskellige producenter, og dels at der indenfor hver enkelt producent, er rigtig mange valgmuligheder. Hvis man feks. gerne vil have sine vinduer 2-farvede, eksempelvis sorte udvendigt, og hvide indvendigt, så koster det hos Rationel ca. 18% ekstra i forhold til hvis man vil have vinduerne samme farve på begge sider. Det gør det fordi vinduerne skal dækkes af og males af 2 omgange. Hvis man vil have vedligeholdelsesfrie træ/alu vinduer koster det 25% ekstra, men ved træ/alu vinduer koster det ikke noget ekstra at få dem som 2-farvede, fordi aludelene udføres i den valgte farve, og klikkes på til sidst. Dermed skal vinduerne ikke dækkes af, og males af to omgange. Det vil sige at hvis man ønsker 2-farvede vinduer, skal man faktisk kun betale forskellen fra 18% til 25% = 7% ekstra, for at få vedligeholdelsesfrie træ/alu vinduer.

    Det kan også være at man skal udskifte sin skydedør til terrassen. I den forbindelse ville det være rart at vide, at en skydedør med en bredde på 2 meter, koster ca. 20.000 kr. inkl. moms, hvorimod en dobbeltdør i samme størrelse koster ca. 15.000 kr. inkl. moms. Der ken være forskellige forhold der taler for en skydedør, frem for en dobbeltdør, men der kan også sagtens være forhold, hvor dobbeltdøren er at foretrække, og så er det fordelagtigt at være oplyst om fordelene ved dobbeltdøren, samtidig med den prisbesparelse på 5.000 kr. der følger med.

    Man kan godt købe FOR billigt. Som med så mange andre produkter, er der også sammenhæng imellem pris og kvalitet når det handler om nye døre og vinduer. Dermed ikke sagt, at man bare skal vælge de dyreste produkter, for at være sikker på den bedste kvalitet. Dels er der flere forhold der spiller ind på prisen, og dels har vinduesmærkerne forskellige produktlinier, som kan indeholde de detaljer, netop DU står og har brug for, og som det derfor kan betale sig for dig at invistere i.
    Der kan være store vinduesmærker så som Rationel, som kan have produktionsfordele på grund af deres volumen, og dermed leverer gode produkter til konkurrencedygtige priser, og der kan være produktlinjer, så som Greenfront fra Outrup vinduer, eller Velfac 200 fra Velfac vinduer, der produceres med detaljer der er afgørende for, om du får den bedste løsning på dit vinduesprojekt.

    Oplysning om tilvalgsmuligheder

    For at øge forståelsen af hvor vigtigt det er at undersøge sine muligheder, er her to konkrete eksempler på hvad tilvalgsmuligheder og oplysning kan betyde.

    1. Ny Terrassedør

    Fru Jakobsen vil gerne have en ny terrassedør, ind til sin stue. Den gamle dør er utæt, og der er råd i den udvendige del af karmen. Hun har fundet en pæn terrassedør på nettet til en rimelig pris, og som passer på de mål hun skal bruge. Hun bestiller terrassedøren, og får den monteret af den lokale tømrermester. Førstegang Fru Jakobsen åbner sin nye terrassedør, finder hun ud af at den kun kan åbne 90 grader ud. Det bliver hun temmelig ked af, da hun altid åbnede den gamle dør helevejen rundt, så den stod parallelt med muren, og dermed ikke tog noget plads på terrassen. Hun ringer til den lokale tømrermester, der kommer forbi og skruer den bremseskinne af der sidder i topen og stopper terrassedøren ved de 90 grader. Men døren kan stadig ikke svinge helevejen rundt, fordi den støder på kanten af de mursten den er monteret i. Det er der desværre ikke noget at gøre ved,oplyser tømrermesteren.

    Hvis Fru Jakobsen havde fået den rigtige vejledning inden hun købte døren, ville hun vide at hun skulle bestille døren med "murfalshængsler", de er ekstra dybe, og sørger for at døren kan svinge helevejen rundt. Sådannogle hængsler havde den gamle terrassedør, men det vidste Fru Jacobsen jo ikke noget om. Hvad hun heller ikke vidste var, at hun kunne have bestilt terrassedøren med et gennemgående greb, så hun kunne gå ud af døren og lukke den efter sig. Det kan hun ikke med en almindelig standard terrassedør. Hun kunne også have fået en cylinder på, så hun kunne låse døren når hun ikke var hjemme. Udover det kunne hun have valgt at få "solarglas" i døren, som holder den værste varme fra solens stråler ude, så der ikke bliver over 30 grader i den sydvendte stue om sommeren. Måske havde hun istedet for terrassedøren valgt at få en vinduesdør, vinduesdøren har en meget smallere rammeend en normal terrassedør, og den ser dermed meget slankere og mere moderne ud, samtidig med at den smalle ramme tillader mere lys at komme ind i den store stue.

    Hvis hun havde rådført sig med tømrermesteren inden hun købte den nye dør, havde han oplyst hende om, at hun skulle tjekke om hun havde en forsikring imod råd og svamp. Den forsikring Har Fru Jakobsen faktisk, og den ville med stor sikkerhed have dækket dele, eller hele udgiften til den nye terrassedør.

     

    2. Fra topstyrede til sidehængte vinduer

    Familien Hansen skal have nye vinduer.
    De bor i et alm. parcel hus fra 1978. I huset er der topstyrede vinduer, og fruen i huset (Pia Hansen) vil gerne have, at de nye vinduer skal se anderledes ud, end dem der sidder i huset i dag.
    Derfor har Pia kigget på to typer vinduer. Den ene type er Den hvor vinduet deles vandret på midten, således at der bliver en oplukkelig del i den nederste del, og en fast del øverst i den øverste halvdel af vinduet.
    Den anden type som Pia ender med at vælge, er typen hvor vinduet er delt på midten med en lodret post, og så to oplukkelige rammer, en på hver side. (sidehængt vindue). Familien Hansen får skiftet vinduerne til de sidehængte vinduer.
    Det som Pia Hansen og hendes familie ikke ved er, at de faktisk nu har lavet en "ulovlig" løsning. Det er nemlig sådan, at der er krav til hvor stor åbningen i vinduer ind til et værelse skal være. Det er der for at sikre sig, at hvis man opholder sig inde på værelset, og der opstår brand i huset, så det brænder lige ude på gangen, så har man kun EN fluktvej, og det er ud igennem vinduet. Når man deler et vindue, af almindelig størrelse på midten, så vil åbningen oftest blive for lille til at opfylde de krav der er, for at overholde mindste åbning til en godkendt flugtvej.

    Der er nu mulighed for to uheldige forløb.
    1. Hvis familien vil sælge huset, skal der som vanligt laves en tilstandsrapport. Når den byggesagkyndige kommer og gennemgår huset for fejl, skader, og mangler, vil han give en K3 bemærkning til hvert vindue, der ikke overholder reglerne om brandkrav. Det vil give en mulig køber en saglig grund til afslag i købsprisen, fordi de nu skal have nye vinduer i huset. Pia hansen synes at det er helt tosset, for vinduerne er jo kun 3 år gamle. Ikke desto mindre har køberen en god og saglig grund til at forlange et afslag i prisen på huset.

    Hvis familien havde været ordentligt vejledt ville de vide, at man kan få sidehængte vinduer med "løs lodpost" / "brandredning". Dette tilvalg koster ikke noget særligt ekstra, men det sikre at åbningen i vinduet bliver stor nok til, at kunne godkendes som fluktvej.

    Rent praktisk er det sådan, at den lodrette del der deler vinduet i to "lodposten" vil hænge fast på den ene ramme, og dermed åbne med ud når vinduet åbnes.
    Man skal være opmærksom på at, hvis man vælger den salgs vinduer, som deles vandret, så er der ingen mulighed for at få dem med "lovlig fluktvej", med mindre at vinduet i sig selv, er meget stort, og dermed kan overholde kravene.

    Vi ser rigtig rigtig mange steder, hvor folk har valgt netop denne slags vinduer (den vandrette deling), og vi tænker at det i langt de fleste tilfælde, er fordi de ikke er blevet ordentligt oplyst, og ikke har fået en god og grundig vejledning.

    Der er faktisk rigtig mange tømrermestre, der ikke kender kravene til brandredning. Derfor er det vigtigt at få vejledning af en person, der har indgående kendskab til vinduesudskiftninger.

    Ny hoveddør

    Når den gamle hoveddør er ved at være udskiftningsklar, er der flere ting man med fordel kan tænke over.

    • Hvad koster en ny hoveddør ?
      Nye døre fåes i rigtig mange forskellige udtryg, og i flere kvaliteter.
      Hvis man skal have en ny hoveddør der ligger i en god "mellemkvalitet", vil man skulle betale rundt om 12.500 kr. - 14.500 kr. for selve døren. Dertil kommer arbejdet ved at udskifte døren. Det vil typisk koste ca. 9.500 kr. (priserne er inkl. moms)
      Det vil altså sige, at man alt i alt skal regne med at betale ca. 22.000 kr. - 24.000 kr. inkl. moms. for en ny hoveddør. Det er for et færdigt stykke arbejde, med færdiggørelse ude og inde, og bortskaffelse af affald.
      Man kan godt få hoveddøre, som er væsentlig mere bekostelige, hvis man har ganske særlige ønsker.
    • Skal den nye dør åbne anderledes end den eksisterende?
      De fleste hoveddøre i Danmark åbner indad, hvorimod de fleste døre i Sverige åbner udad. Hvis du har en meget lille entré, kan der være fordele i at vælge en dør der åbner udad, for dermed at kunne udnytte pladsen i entreen bedre. Teknisk set har det ingen stor betydning for døren, om den åbner indad eller udad, men man skal alligevel tænke over forskellige ting. Er der for eksempel plads nok uden for døren, til at en person kan stå der når du åbner den? Er der et tagudhæng på huset, som toppen af døren vil støde ind i, når man forsøger at åbne den? Hvis man vil have at døren stadig skal åbne indad, men omvendt af hvordan den åbner i dag, feks. Fra (Højre ind) til (Venstre ind) skal man være opmærksom på, at der mange gange sidder en kontakt til lyset i entreen, lige inden for døren, i samme side som dørhåndtaget. Det betyder at man nemt og hurtigt kan tænde lyset i entreen, faktisk allerede når døren står på klem. Hvis man ændrer den måde hvorpå døren åbner indad, vil man således skulle åbne døren helt, træde indenfor og lukke døren til igen førend man kan få tændt for lyset, fordi døren så vil være i vejen for kontakten.
    • Lås på døren
      Man kan vælge forskellige låsemuligheder til hoveddøren. Mest almindeligt er nøgle/vrider. Det er således at man har en almindelig lås/nøglehul udvendigt, og en vrider indvendigt. En anden mulighed er at få låsen som nøgle/nøgle, det betyder at der er nøglehul både udvendigt og indvendigt. Denne type lås vælger man typisk af 2 årsager, dels fordi det dermed bliver svært for en eventuel tyv, at stikke af med store ting fra hjemmet, og afskære flugtmuligheder, og dels for at afskære en tyv fra at smadre en rude i døren, og dermed kunne stikke hånden ind, og låse den op ved at dreje vrideren.En almindelig lås på døren er typisk en 6-stiftet lås. Man kan godt få mere sikre låse, men når man tænker på hvor sjældent det er, at et indbrud foregår ved at "dirke" låsen op, så er det måske ikke på en ekstra sikker lås, at man skal bruge pengene.
      Hvis man skal have skiftet flere døre, feks. både hoved, og bryggersdør, eller hvis man også skal have skiftet terrassedøre, og gerne vil have lås på dem også, så kan man notere til vinduesfabrikken, at man gerne vil have "enslukkende" cylindre med til dørene. Hvis man gør det, får man leveret ens cylindre med til døene, hvilket betyder at man kan bruge samme nøgle til álle de nye døre.

    Nedenfor ses et udvalg af hoveddøre fra producenterne Rationel og Velfac. Hoveddørene fås i mange forskellige udformninger. Med og uden fyldninger, med alm. glas eller med råglas, så man ikke kan se igennem, med sprosser i forskellige størrelser, eller som pladedøre med buede eller runde vinduer. Alle dørene kan laves i lige nøjagtig den farve, som du ønsker. Der findes mange flere varianter end dem der er billeder af her.

    Fyldningsdør som ny hoveddørHoveddør med sprosser

    Facadedøre med sprosserIMG 5062

    Hoveddør med 3 glasfelterHoveddør med sideparti Rationel

    Hoveddr med fuldt glasFyldningsdre fra Rationel

    Pladedør med sporingpladedøre med glas

    Dørene ovenfor er designs fra Rationel og velfac, hvis man vil have en mere speciel hoveddør, kan man feks. vælge at få en fra producenten Vahle.
    Hos Vahle har man som kunde mange flere tilvalgsmuligheder, man kan vælge forskellige træsorter, bundstykker, fyldninger, glastyper, og meget meget mere, detaljegraden er stor hos Vahle.
    Vi har monteret en ny hoveddør i virum, for en kunde som havde mange specielle ønsker, se referencen ved at klikke her -
    Teaktræsdør fra Vahle

    Ny terrassedør

    Når den gamle terrassedør er ved at være slidt op, og det er tid til en udskiftning, er det godt at kende sine valgmuligheder. Terrassedøre kan fås i mange afskygninger, og med flere tilvalgsmuligheder.

    En almindelig terrassedør åbner udad, og har 1. stk. stort glas. Den har kun dørhåndtag på indersiden, som virker således at den låser/fastholder døren i en hvilken som helst position, når man trykker det ned. Det vil sige at hvis man eksempelvis åbner døren 30 cm. Og så trykker håndtaget ned, så låses/fastholdes døren i denne position, så den ikke kan blæse op, eller i. terrassedøren kan kun åbne 90 grader, hvilket vil sige at den ikke kan lukkes hele vejen rundt, så den står op af den mur den sidder monteret i. Det skyldes at der sidder en "bremsestang" i toppen af døren, det er den der giver den tidligere nævnte mulighed, for at låse/fastholde døren i en hvilken som helst åben position. Denne ”bremsestang” er meget nem at afmontere, og gør man det, kan terrassedøren åbnes hele vejen rundt til muren. Men så mister man altså bremsemuligheden.

    Tilvalg

    1. Gennemgående greb
      Gennemgående greb betyder at dørhåndtaget går igennem døren, så man får mulighed for at lukke døren efter sig udefra. Det kan være en fordel hvis man skal ud i haven på en kølig dag, og derfor gerne vil lukke døren efter sig. Hvis man tilvælger gennemgående greb, følger der en cylinder med på indersiden af terrassedøren, så man kan låse den.
    2. Murfals hængsler
      Murfals hængsler bestiller man hvis man gerne vil have døren til at svinge hele vejen rundt, men døren er placeret så langt ”inde” i facaden, at den vil støde på væggen i bagkanten, inden den er helt åben. Så kan man bestille den med nogle ekstra "dybe" hængsler, der gør at den kan åbne helt op, uden at støde på væggen.
    3. Cylinder
      Hvis man vil have mulighed for at låse terrassedøren, kan man bestille den med en cylinder. Hvis man samtidig får skiftet andre døre i bygningen, kan man bede om at få dem ”enslukkende”. Så får man dørene lavet, så det er samme nøgle der passer i dem alle.
    4. Vinduesdør
      En vinduesdør er udformet ligesom en almindelig terrassedør, men hvor terrassedøren har en træramme på ca. 10 cm. Har vinduesdøren et slankere, og mere elegant look, med en ramme på kun ca. 5 cm. Vinduesdøren har ligesom terrassedøren en bremsestang, som kan bremse/fastholde døren i den ønskede åbne position.
    5. Sprosser i terrassedøren
      Man kan bestille terrassedøren med sprosser ligeså vel som man kan bestille vinduer med sprosser.
    6. Indadgående terrassedøre
      Hvis man ønsker det, kan man godt bestille terrassedøre der åbner indad, i stedet for udad. Man kan også købe en dør der er "side/bundhængt." Sådan en vil altid åbne indad, og udover at åbne den normalt, kan den også "vippe" ind i toppen.

    Hvis du har brug for yderligere vejledning, i forbindelse med nye vinduer eller døre, så kontakt os. Vi kommer gratis hjem i din bolig, og rådgiver om hvilke muligheder der er, og hvilke der passer til din ejendom.

    Hvad er træ-alu vinduer fra rationel?

    Et træ/alu vindue er faktisk et helt almindeligt trævindue, hvor der på den udvendige side af vinduet, er monteret aluminium. Det betyder at vinduets træ er beskyttet imod vind og vejr, og at det derfor ikke nedbrydes lige så hurtigt som et almindeligt trævindue, uden alu. Du kan bestille dine træ/alu vinduer i lige præcis den farve du gerne vil have, og du kan godt få én farve udvendigt (alu-delen), og en anden farve indvendigt (træ-delen).

    Nedenfor ses billeder af Rationel træ/alu vinduer med 2 og 3-lags energi-glas.

    træ alu billedetræ alu 3 lags glas

    Træ/alu vinduer kaldes også "vedligeholdelsesfrie" vinduer, og med god grund. Det er nemlig sådan, at du ikke behøver at male dine træ/alu vinduer, fordi aluminiummen holder farven, og holder vand og sol væk fra trædelene, derfor vil træ/alu vinduer altid se nye ud, og holde meget længe.

    Hvad koster træ-alu vinduer?

    Træ/alu vinduer er naturligvis mere bekostelige end almindelige trævinduer. Man regner med at et træ/alu vindue koster ca. 25 % mere end et almindeligt trævindue, dette gælder også når man taler om andre elementer så som hoveddøre, terrassedøre, faste partier etc. Se mere om priser på forskellige vinduer og døre under referencer på skift-vinduer.dk Hvor kan jeg se træ/alu vinduer
    Du kan se træ/alu vinduer i flere af Rationels udstillinger, ring til Rationel 72 21 11 00 og få oplyst hvor den nærmeste udstilling er, i forhold til dig. Hvis du er ude efter et tilbud på nye træ/alu vinduer, kan du også kontakte skift-vinduer.dk på tlf. 21 63 93 34 eller [email protected] så kommer vi hjem til dig, og råder og vejleder, om muligheder, detaljer, tilvalg, etc. Vi har et træ/alu vindue med hjem til dig, så du kan se og røre ved det, og på den måde forberede dig bedst muligt på at vælge den løsning som passer bedst til dig. Vi medbringer også en lille prøve af et træ/alu vindue der er skåret igennem, (ligesom på billederne ovenfor), så man kan se detaljerne omkring sådan et vindue.

    Bærende vinduer

    Vinduer som bærende elementer. (Pas på med det)

    Flere af de huse der blev bygget i 60'erne og 70'erne er bygget på en måde, så vinduerne er med til at bærer tagkonstruktionen, ofte er vinduerne udformet som partier der går fra gulv til loft, med en isoleret fyldning i bunden. Ligesom på nedenstående billeder.

    Bærende vinduerBærende vinduer med fyldning i bund
    Bærende vinduer med fyldninger under.

    Nogle gange er der muret en mur under vinduerne, så man ikke kan se bunden af vinduespartierne, men der er altså stadig tale om bærende vinduer, og så skal man holde tungen lige i munden.

    Bærende vinduer 60er husbærende vinduer Sjælland
    Bærende vinduer med mur under.

    Vi har stor erfaring med udskiftning af bærende vinduer.
    Hvis du ønsker vejledning og tilbud på at få udskiftet dine bærende vinduer, så udfyld kontaktformularen nederst på siden.

    Ønsker man at skifte vinduer i sådan et hus, er der flere ting at tage stilling til. Der er nemlig ingen vinduesproducenter der vil give garanti på deres vinduer, hvis de bliver brugt til at bære husets tag. Det betyder at man skal overveje nøje, om man kan leve med at garantien på vinduerne frafalder, og man skal ydermere forberede sig på, at hvis man en dag vil sælge sit hus, kan man i tilstandsrapporten få en bemærkning om at vinduerne som bærer taget, ikke er godkendt til det, hvilket betyder at man kan få en k2 eller en k3 i tilstandsrapporten, som en mulig køber helt sikkert vil bruge i prisforhandlingerne om huskøbet.

    Der er som udgangspunkt to valgmuligheder for at undgå ovenstående problematik.

    1. Man kan vælge blot at tage glas og ramme ud, og så montere de nye vinduer imellem de eksisterende karme. Det vil i nogle tilfælde se lidt fjollet ud, og man får med denne løsning ikke udskiftet de eksisterende karme, som fortsat vil virke som bærestolper for husets tag.
    2. Man kan også vælge at skifte partierne helt, så kan man indsætte nogle bærende søjler imellem de nye vinduespartier. På den måde bliver det bæresøljerne der tager trykket fra tagkonstruktionen, og man kan derfor bevare garantien på vinduerne. Bæresøjlerne kan man få med fra vinduesfabrikken, så de er udført i samme kvalitetstræ som selve vinduerne er, og man kan få dem leveret malet i samme farve som vinduerne, og dermed få en pæn løsning på problematikken.

    Du kan se billeder og beskrivelse af en opgave, som vi har udført på denne måde, ved at klikke her - "Bærende vinduer"

    Nogle gange er der i forvejen indbygget lodrette bære søjler imellem vinduerne. Ved sådanne facader er det ikke noget problem at skifte vinduer, hvis blot man husker at bibeholde bæresøjlerne.

    God fornøjelse med Jeres vindues projekt.

    Bliv ringet op

    Udfyld formularen, så ringer vi dig op hurtigst muligt.

    • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.